En Tvilling får Pseudotvillinger..

Som sikkert de fleste har fått med seg har jeg en enegget tvillingsøster som jeg deler et unikt bånd med. Noe jeg verdsetter utrolig høyt. Under ser du et bilde tatt av oss i forbindelse med noen tvillingbilder vi tok noen år tilbake.

01671a818dd0c23fe746e6bebe055dd2647680a163

Siden jeg har et veldig godt forhold til min tvillingsøster har tanken vært der om at jeg ønsker mine barn skal kunne oppleve noe lignende mitt forhold til Beate. Hadde jeg fått tvillinger hadde det vært topp, men om det ikke ble tvillinger ønsket jeg to tette. Det skal sies at 14 mnd alders forskjell var litt tettere enn planlagt, men da ble det tvillinger, Pseudotvillinger.

Pseudotvillinger – søsken som er født med inntil 18 måneders aldersforskjell.

Jeg vet ikke om dere kjenner til begrepet Pseudotvillinger, men det betyr søsken som er født med inntil 18 måneders aldersforskjell. En så tett aldersforskjell vil gi mye av den samme effekten som for tvillinger. De vil oppleve veldig mye av det samme for aller første gang sammen, de vil ha mange av de samme fasene samtidig og ingen av barna vil huske noe annet enn at deres søster eller bror har alltid vært der. Om en klarer å manøvrere seg igjennom alle utfordringene ved  Pseudotvillinger oppstår det ofte et veldig tett og sammensveiset forhold slik som for tvillinger.

Utfordringene for Pseudotvillinger er avhengig av om jente eller gutt kommer først, om det er to jenter eller to gutter. Jeg har ei jente (Ida Marie) først etterfulgt av en gutt (Oscar). Her er lillejenta på besøk på sykehuset til mamma og lillebror.

2014-04-26 09.16.42_redigert

Lett å glemme hvor liten den første egentlig er.

Noen av problemene assosiert med storesøster-lillebror-relasjon for Pseudotvillinger er at det er lett å glemme hvor liten den første egentlig er. Spesielt når førstemann er ei lita selvstendig jente som insisterer på å gjøre alt selv. Det er lett at alderforskjellen virker større enn hva den egentlig er, og man starter å forvente mer enn hva en kan gjøre av ei lita jente på 14 mnd. Vi har mange tilfeller av dette dessverre, og her er en av de:

«Oscar var lei seg og fikk omsorg av pappa, og i den forbindelse fikk han smokken sin. Vi har som regel at de kun får smokker når de skal trøstes, kose, sove, eller kjøre bil. Etter en stund ble han satt ned, men han fikk beholde smokken sin. Når lillejenta fikk med seg det startet hun å mase etter smokken sin hun også, naturlig nok. Til det fikk hun svar – nei, det kan du ikke. Du er stor jente og trenger ikke smokk når du leker. Heldigvis kommenterte Bestemor det til oss at vi må huske på at hun fortsatt er liten, og at når Oscar får gå med smokk bør hun få det også.»

En konkurransesituasjon mellom søsknene.

Ida Marie var bare 14 mnd når Oscar kom til verden, og alt for liten til å forstå at hun måtte dele vår kjærlighet og oppmerksomhet med lille Oscar. Det oppstår ofte en konkurransesituasjon mellom søsknene siden foreldrene ofte ikke har tid til å gi begge barna det de behøver samtidig. I vårt tilfelle merket vi sjalusi og at Ida Marie utagerte med sutring og sinne, og vi hadde en periode med en gang som var veldig vanskelig for henne. Vi forhørte oss litt rundt og fikk noen tips som var gull verdt:

  • Holdt fast på de fasterutinene.
  • Oppfordret til kontakt mellom barna.
  • Var veldig konsekvente.
  • Slo ned med en gang på «dårlig» oppførsel.
  • Roset ønskelig oppførsel.

For oss fungerte dette, og etter 15-20 dager var det som om vi alltid hadde hatt 2 barn. Vi merket  Ida Marie roet seg. Hun var nysgjerrig på lillebroren sin, og hun var mer opptatt av å hjelpe når lillebror fikk oppmerksomhet enn å sloss om oppmerksomheten.

015c25c76cd5a2a25dd40c57b9b816c7f5b8769ad6

Storesøster-lillebror-relasjon.

En annen ting å passe på er den typiske storesøster-lillebror-relasjon. Dette er noe som vi ser veldig tydelig mellom Ida Marie og Oscar. Vi prøver å være flinke til å si ifra til Ida Marie at det ikke er hennes jobb å skulle passe på lillebror, eller kjefte på på han, men det virker så innebygget at hun skal passe på han. Hun prøver alltid å hjelpe Oscar, men Oscar ønsker å gjøre ting selv og det ender ofte i krangling. Hun er også flink til å si «Fy Oscar, ikke gjør det» eller «mamma sa nei Oscar» noe vi mener ikke er greit. Et barn skal slippe å oppdra sine søsken, og vi forteller hun derfor at det er vår jobb som mamma og pappa.

Manglende «jeg» følelse – manglende identitet.

For oss som er tvillinger er det vanskelig å skille ut hva som er meg og hva som er tvillingsøsteren min. Gjennom hele barndommen og ungdomsårene har man nesten aldri gjort noe alene, man har alltid hatt tryggheten ved å ha en tvillingsøster der, blant venner, på skolen og i fritidsaktiviteter. Også for Pseudotvillinger kan en manglende «jeg» følelse være et problem. Det vil si manglende identitet. Siden dette er noe jeg har erfart selv hjelper det meg heldigvis til å skjønne hva de går igjennom og hva som kan hjelpe. Noe av det vi prøver er:

  • Dele oss med hvert vårt barn og finner på noe. Det gir barna en mulighet til å føle på det å være alene og sentrum av vår oppmerksomhet.
  • Sende barna vekk en om gangen til nær familie, og det virker som de setter veldig pris på.
  • Har barna i hver sin avdeling i barnehagen.

Det er rart å se mye av det jeg har følt på som liten komme til live i mine barn, men således er vel det et godt utgangspunkt for å kunne veilede og tilrettelegge for mine egne barn. Det blir spennende å følge de to flotte gulla♥

Klem Bente

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s